Alles over onze nieuwe fietsvlonders voor gemeenten

Steden zijn continu in ontwikkeling. Gemeenten proberen inwoners en bezoekers úit de auto, en juist zoveel mogelijk óp de fiets te krijgen. Met extra fietspaden (of zelfs fietsstraten), deelfietsen en meer fietsparkeerplaatsen proberen ze dit voor elkaar te krijgen.

Maar een toename van fietsers, gaat dát dan niet voor problemen zorgen? Meer fietsers betekent meer fietsparkeerplaatsen, want een zwerffiets op iedere hoek van de straat ziet er ook niet uit. En e-bike gebruikers willen hun fiets zéker veilig kunnen parkeren. Maar een nieuw fietsenrek of fietsenstalling is nu eenmaal niet ‘even’ geplaatst: het kost geld, ruimte, tijd en energie.

Samen met VVP Composites heeft Freetime Event Support (FES), van fietsenrekhuren.com en fietsenrekkopen.com, een oplossing ontwikkelt: de fietsvlonder. Het idee zelf is niet per definitie nieuw, maar de ontwikkeling des te meer. Inmiddels wordt de fietsvlonder al gebruikt door de gemeente Tilburg en de gemeente Nijmegen, en ook andere gemeenten met wie Henk van der Zouwen, eigenaar van FES, in contact is laten merken dat er steeds behoefte is aan een slimme, mobiele oplossing voor fietsparkeerders.

De fietsvlonder is één autoparkeervak groot, heeft in totaal 8 fietsparkeerplaatsen, is geproduceerd volgens een duurzaam gedachtegoed en is onderhoudsarm. In dit artikel leggen we uit wat de fietsvlonder zo’n bijzonder product maakt.

Knap staaltje techniek

Een fietsvlonder. Dat klinkt als iets zwaars, groots en lomps. Is dat wel praktisch? Absoluut. De fietsvlonder van FES namelijk een knap staaltje innovativiteit aan de hand van bewust gekozen materialen. Dat maakt het duurzaam, houdt de CO2-footprint laag en is makkelijk te transporteren of installeren – zelfs in binnensteden waar, vanwege de milieuzones, niet zomaar vrachtwagens mogen komen.

In de basis is de fietsvlonder gemaakt van composiet. Een composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere componenten. De meest toegepaste grondstoffen zijn glasvezel en polyesterhars, maar je kunt eigenlijk alle materialen combineren. Polyester is de bekendste vorm van composiet, en is dan ook een belangrijk ingrediënt van de fietsvlonder. Het materiaal is uiterst stevig, maar lang niet zo zwaar als bijvoorbeeld staal of hout. Een vracht- of takelwagen voor transport en installatie is overbodig.

Duurzame gedachtegang

Steden moeten verduurzamen. Ze willen geen dure, nieuwe installaties die na een aantal jaar weer vervangen moeten worden. De CO2-uitstoot moet omlaag.

Alles rondom de fietsvlonder ademt duurzaamheid: van propositie tot productie tot het gebruik ervan. Allereerst de propositie: gemeenten staan niet meer te popelen om dure producten aan te schaffen, waarvan het onzeker is of die nu én in de toekomst nog veel gebruikt zullen worden. De fietsvlonder is in de basis dan ook niet alleen te koop, maar ook te huur. Beschouw de fietsvlonder dan ook als een ‘tijdelijk’ product: gemeentes investeren niet zomaar meer in nieuwe fietsparkeerplekken, maar testen eerst of het een goed idee is om één autoparkeervak om te ruilen voor acht fietsparkeerplaatsen. Is het experiment geslaagd? Dan kan de fietsvlonder naar een nieuwe locatie, voor eenzelfde soort test, of teruggestuurd worden voor nieuw gebruik.

Omdat de fietsvlonder niet is gemaakt van bijvoorbeeld staal of hout maar van composiet, kleeft er minder CO2-uitstoot aan het product. Het produceren ervan kost nu eenmaal aanzienlijk minder energie. Zo is de volledige kern van het product gemaakt van 100% gerecycled (en recyclebaar) PET-schuim, wat we ook van de PET-flessen kennen. Dit schuim heeft een hoge dichtheid, wat resulteert in ****een drukvaste vloer.

Ook het gebruik ervan kent een duurzaam karakter. Zo is de vlonder precies 10 centimeter dik: exact de hoogte van de meeste trottoirs aan de straatkant. Omdat fietsers dus niet tegen de randen en hoeken aan ‘botsen’ maar meteen op het platform staan, gaat het product langer mee. De fietsvlonders zijn te verankeren aan elkaar óf aan de ondergrond, dus ze blijven al die tijd keurig staan waar ze horen.

Maatwerk voor gemeenten

Iedere straat is anders, en iedere gemeente heeft weer andere ideeën bij de toepassing van fietsvlonders. Daarom is maatwerk vaak een must.

De buitenste rand van de fietsvlonder kan gekleurd worden in een kleur naar keuze, bijvoorbeeld de kleur van de gemeente zélf. De gemeente Tilburg koos bijvoorbeeld voor een blauwe buitenrand. Wordt de fietsvlonder in een kleinere straat geplaatst? Dan kunnen de fietsvlonders zowel in de breedte als de lengte worden ingekort. Het is ook mogelijk om op de vlonders allerlei accessoires te plaatsen, zoals bijvoorbeeld een hekwerk, fraaie plantenbak of composiet trottoirband, of een extra soort hekwerk rondom de vlonder te plaatsen, om te voorkomen dat bijvoorbeeld wielen uitsteken of fietsers ‘zomaar’ de weg op kunnen gaan. Zo ondervindt de rest van het verkeer geen hinder van de fietsvlonder.

Slimme, tijdelijke oplossing voor gemeenten

De fietsvlonder van Freetime Event Support is een goed doordachte en altijd maatwerk oplossing voor gemeenten die een verduurzamingsmissie hebben en bezoekers willen stimuleren hun fiets te (blijven) gebruiken.

Dit is ook interessant voor u:

Ook een fietsvlonder voor uw gemeente? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op east

Offerte aanvragen