Een e-bike wordt het vaakst aangeschaft voor recreativiteit. Toch zag GfK in 2021 een opvallende beweging in hun onderzoek naar de voornaamste reden van mensen om een e-bike aan te schaffen. Het segment ‘woon-werkverkeer’ heeft daar namelijk een groot aandeel gewonnen.
Dat nieuws stemt ons positief. We kunnen hier namelijk uit concluderen dat mensen vaker de e-bike kiezen om naar werk te gaan in plaats van bijvoorbeeld de auto. En hoe meer auto’s uit het straatbeeld verdwijnen, hoe beter dat is voor het milieu. Ook de leefbaarheid en mobiliteit van inwoners van steden en dorpen – ook wanneer zij toch écht de auto nodig hebben voor werk – wordt daarmee verbeterd, want de drukte op de wegen neemt hopelijk af.
Kortom: we zijn positief gestemd over het feit dat men steeds vaker de e-bike verkiest boven de auto om naar ‘de zaak’ te gaan. Maar er kleven ook zorgen aan.
Hoe meer e-bikes er dagelijks verschijnen in het straatbeeld, hoe groter de kans is dat dieven hierop gaan jagen. De e-bike blijkt namelijk een lucratief verdienmodel te zijn voor dieven. In 2021 werden maar liefst 25% méér e-bikes gestolen dan in het jaar ervoor. De teller van aangiften tegen een gestolen e-bike eindigde op maar liefst 22.539. Dit gegeven heeft naar verwachting ook invloed op de verkoopcijfers van e-bikes: het wordt natuurlijk minder aantrekkelijk om te investeren in een dure e-bike als de kans dat deze wordt gestolen groot is.
Dat zet ons aan het denken: hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de algemene beveiligingsopties van deze e-bikes, zoals track & trace of automatische uitschakeling? Zijn mensen zich er wel voldoende van bewust dat ze hun e-bike beter in een bewaakte fietsenstalling kunnen parkeren? Of bieden de fietsenrekken zélf niet voldoende mogelijkheid om een e-bike veilig in achter te laten?
Met name dat laatste zet ons al een tijdje aan het denken. Daarom komen we later dit jaar met een belangrijke update die alles te maken heeft met het veilig parkeren van met name dure e-bikes. Dat geeft uw bezoekers namelijk een veel zekerder gevoel bij het achterlaten van hun e-bike.
En tot die tijd? We denken natuurlijk graag mee over hoe u fietsparkeren zo veilig mogelijk kunt maken, zowel in een permanente als tijdelijke stalling. Er zijn namelijk al voldoende mogelijkheden voorhanden. Denk aan een fietsnietje, welke vast en stevig in de grond staan en een e-bike op meerdere manieren op slot gezet kan worden. Voor tijdelijke fietsenstallingen zorgen stewards als toezichthouder voor extra beveiliging.
Gerelateerd nieuws
BOVAG: In 2020 kocht Nederland 30% meer fietsen
10 januari 2022
Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat er 30% meer fietsen verkocht waren dan het jaar ervoor.
Deelfietsen winnen aan populariteit in de stad
20 december 2021
Het weren van auto’s in de binnenstad. Al jaren is het één van de meest beroemde (en beruchte) t
Maakt u zich zorgen over de veiligheid van e-bikes die in uw (tijdelijke) stalling worden achtergelaten? We voorzien u graag van persoonlijk advies.
Neem contact met ons op